top of page

Blije koeien mogen weer vroeg de wei in


Vroeg grazen is gunstig

Bron: NOS.nl

Vrolijke taferelen in Dronten: daar zijn de eerste koeien weer de wei ingegaan. Een ritueel dat normaal gesproken in april plaatsvindt, maar door het goede weer kunnen de staldeuren eerder open.

"Door de zachte winter heeft het gras tot ver in het najaar kunnen groeien. Daardoor is er nu voldoende voor de koeien om te grazen", zegt Ton Kempenaar van het Aeres Praktijkcentrum, waar studenten leren werken in de landbouw.

Rond het middaguur renden een kleine zestig koeien de wei in. Dat de koeien nu al kunnen grazen is gunstig, zegt Kempenaar. "Ze grazen namelijk het gras weg, waardoor er bij iets hogere temperaturen snel vers gras gaat groeien. Van dat verse gras profiteren we het hele seizoen, want dat is optimaal voor de koeien om melk te produceren."

Het is vandaag zo'n 5 graden in Flevoland, en er staat een flinke bries. "Ik ben blij dat ik een jas aan heb", zegt Kempenaar. Volgens hem zijn de weersomstandigheden niet slecht voor de koeien. "Die staan in de winter weliswaar binnen, maar in de stal is het net zo koud als buiten. Daar hebben de koeien helemaal geen last van."

Onlangs maakte staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken bekend dat boeren die hun koeien de wei in sturen een bonus van 750 euro krijgen. Volgens Van Dam is de weidegang goed voor de koeien en voor weidevogels. En als de dieren gezond zijn, kan het gebruik van antibiotica verder omlaag, redeneert hij.

Dat is niet de reden dat Kempenaar zijn koeien in de wei zet. "Daar doen we het niet voor, al is het mooi meegenomen. Vorig jaar liepen onze koeien ook buiten." Hij doet dat wel om zijn studenten kennis te laten maken met de weidegang. Doordat lang niet alle koeien meer buiten staan, is die kennis voor een deel weggezakt. "Dat willen we weer opnieuw opbouwen en overdragen."

Zacht weer

De weersvooruitzichten zien er rooskleurig uit voor de koeien in de wei. "Tot eind volgende week blijft het rustig weer", zegt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert. "In de nacht kan het misschien nog licht gaan vriezen, maar overdag loopt de temperatuur op veel plekken op naar zo'n 10 graden." Ze verwacht ook weinig neerslag en weinig wind.

Dat zachte weer is wel slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, waarschuwt ze. "Daardoor zweven er de komende tijd veel pollen in de lucht."


Uitgelicht
Recente berichten
Archief
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page