5 interessante cursussen Bouwhistorie voor boerderijen
Stichting Boerderij & Erf organiseert dit voorjaar een cursus bouwhistorie van boerderijen.
De aandacht zal liggen op de structuur en de opzet van de boerderij en zijn omgeving en op de historische bouwmaterialen en bouwtechnieken zoals die in het midden van het land, en in het bijzonder in onze streek werden gebruikt. In een vijftal avonden zullen deskundige sprekers ingaan op diverse thema's.
10 maart: Boerderijtypen en gebintconstructies door Piet den Hertog. Piet den Hertog is bouwhistoricus, gespecialiseerd in boerderijen. Hij is als adviseur betrokken bij de Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard - Vijfheerenlanden en de Boerderijstichting Utrecht.
17 maart: Kozijnen, ramen, deuren en potdekselwerk etc. door Meine Mollema. Meine Mollema begon zijn werkzame carrière als hulpje bij een timmerman en eindigde als hoofd tekenkamer. Zijn grote vakkennis op het gebied van traditionele houtverwerking tekende hij op in het boek De Boerderij het Behouden waard (uitg. St. Boerderij & Erf 2013)
24 maart: Baksteen en Metselwerk door Jan van der Hoeven. Jan van der Hoeven is freelance bouwhistoricus te Utrecht en heeft zich gespecialiseerd in de 'harde bouwmaterialen'. Hij geeft o.a. les bij de post-HBO opleiding restauratie en bouwhistorie te Utrecht.
31 maart: Uitvoeren van bouwhistorisch onderzoek en bouwhistorische waardering door Harrien van Dijk.
Harrien van Dijk is architect en bouwhistoricus, en heeft als bouwhistoricus gewerkt bij de gemeente Den Bosch. Thans is hij monumentenambtenaar bij de gemeente Hilversum. Ook hij geeft les bij de post-HBO opleiding restauratie en bouwhistorie te Utrecht.
7 april: Boerenerven en bijgebouwen door Ineke de Visser. Ineke de Visser is bouwhistoricus en heeft zich gespecialiseerd in o.a. streekeigen erven en tuinen. Zij maakte de tekeningen voor het boek Het boerenerf in het Groene Hart geschreven door Joke Karelse - de Jong (uitg. St. Boerderij & Erf 2003).
Deze cursus is een verkorte versie van de succesvolle cursus die in 2013-2014 werd gehouden. Voor wie deelgenomen heeft aan die cursus zal deze cursus nauwelijks nieuws bieden. De cursus gaat alleen door bij voldoende deelnemers.
Plaats:
De cursus wordt gehouden in Museum 'De Koperen Knop', Binnendams 6 te Hardinxveld - Giessendam. Voor de route zie: www.koperenknop.nl. De cursus begint steeds om 20.00 uur stipt en de eindtijd ligt rond 22.00 uur. Tijdens de avonden worden handouts uitgereikt met achtergrondinformatie.
Kosten:
De kosten voor de cursus bedragen € 60,00 en dat is inclusief koffie en thee. Begunstigers van Boerderij & Erf betalen € 50,00. U kunt zich opgeven voor de cursus door een mail te sturen naar Paul Eikelenboom, secretaris van Boerderij en Erf: secretariaat@boerderijenerf.nl of telefonisch via 0184-661425.